Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Μαΐου.
Ξεκίνησε το 1999 από τις ΗΠΑ και γρήγορα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα.
Εμπνευστής της, ο Αμερικανός ακτιβιστής Ντάνα Μπιλ, με σύνθημα «Θεραπεία και όχι Πόλεμοι για τα Ναρκωτικά».
Ας δούμε την ιστορική αναδρομή της.
Στην αρχαία Κίνα, η κάνναβη είχε εκατοντάδες διαφορετικές χρήσεις. Η χρήση της ξεκίνησε από την Κίνα και στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ασία, στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Σύμφωνα με τον κινέζικό μύθο, ο αυτοκράτορας Shen Neng ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες, που όρισε το τσάι της κάνναβης ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποία ήταν και η ουρική αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί και η ελονοσία.
Εντοπίζεται μια πολύ ισχυρή σύνδεση μεταξύ της Ινδίας και της κάνναβης. Τόσο ιατρικά, όσο και θρησκευτικά, πνευματικά και για αναψυχή. Στην Ινδία, η κάνναβη αναμειγνύεται με ειδικά ποτά, τα οποία χρησίμευαν από την απλή απόλαυση, μέχρι και για ιατρικούς σκοπούς.
Η κάνναβη καταχωρήθηκε στην λίστα φαρμακοποιίας των Η.Π.Α το 1850 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1942. Χορηγούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν: η χολέρα, η λύσσα, ο τύφος, η δυσεντερία, η παραφροσύνη …
Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η κάνναβη είχε επικρατήσει στην Δύση, καθώς ένας Γάλλος γιατρός, ο Jacques-Joseph Moreau, διαπίστωσε ότι το φυτό βοηθούσε στην αϋπνία, στους πονοκεφάλους και στην όρεξη.
ΕΛΛΑΔΑ
Η κάνναβη και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια κάνναβης έχει ξεκινήσει από τον Μεσαίωνα και συνεχιζόταν και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, περιορίστηκε όμως εξαιτίας των αλλεπάλληλων πολέμων.
1875 μ.Χ. – Το 1875, ήταν η χρονιά που έγινε η πρώτη ουσιαστική και σοβαρή, οργανωμένη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένη στα χρόνια που ακολούθησαν. Όμως από το 1915 – 1919, ο πόλεμος, ο ναυτικός αποκλεισμός και η ραγδαία αύξηση της τιμής των δημητριακών, έδωσαν τέλος στην συστηματική καλλιέργειά της.
Με την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κλωστική κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και υπήρξε προϊόν εξαγωγής. Το 1936, ήταν η χρονιά της απαγόρευσης της κάνναβης στην Ελλάδα, μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις.
Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης ήταν τα ελληνικά κανναβουργεία να οδηγηθούν σταδιακά στην πτώχευση, με το τελευταίο κανναβουργείο να κλείνει στις αρχές του 1980, στην Κέρκυρα.
Τα κρίσιμα χρόνια για την παγκόσμια απαγόρευση της κάνναβης, ήταν το διάστημα μεταξύ του 1930 – 1937. Η Αμερική υπήρξε πρωτοστάτης της απαγόρευσης, μιας και το πάθος για την κάνναβη εκεί, ήταν μεγάλο.
Η Ελλάδα, έναν περίπου αιώνα μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας της κάνναβης, ανακαλύπτει και πάλι την χρησιμότητα της κλωστικής/βιομηχανικής κάνναβης. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018, υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, για καθαρά ιατρικούς σκοπούς. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, νομιμοποιείται η εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα. Αυτά είναι πραγματικά σπουδαία νέα και μια ανάσα ελπίδας, για όλους όσους δίνουν μια καθημερινή μάχη με σοβαρές ασθένειες και παθήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που στο παρελθόν αναγκάζονταν να προμηθεύονται παράνομα σκευάσματα από το εξωτερικό ή να υπομένουν τις ισχυρές παρενέργειες των φαρμακευτικών αγωγών τους.Πλέον όμως, μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική μορφή θεραπείας. Έτσι οι ασθενείς θα μπορέσουν επιτέλους, να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα μιας τεράστιας γκάμας ασθενειών και παθήσεων.
Κάπως έτσι λοιπόν, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και επίσημα, στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη, είναι νόμιμη
Πηγή: https://cannaworld.gr/i-istoria-tis-kannavis/
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ.Σμαρώ που με υποδέχτηκε στην εταιρεία της, η οποία βρίσκεται στον εξαιρετικό χώρο: https://kannaliebe.gr/?fbclid=IwAR1vdBtJDBaYhlFVFvE8cqgc5N_Y-U-q9zcoDuk_QH9Rj7wJnZZDnIldDtA